Nakładka grillowa Alpen Camping

Szaszłyki drobiowe z grilla

Składniki :
Filet z kurczaka 2 duże szt.
Papryka czerwona 1/2 szt.
Papryka żółta 1/2 szt.
Papryka zielona 1/2 szt.
Czosnek 2 ząbki.
Oliwa 50 ml.
Cebulki małe 6 szt.
Patyczki do szaszłyków.
Papryka czerwona mielona wędzona 1 łyżka stołowa.
Papryka chilli mielona 1/2 łyżeczki do herbaty.
Zioła prowansalskie 1 łyżka stołowa.
Sól do smaku.
Pieprz do smaku.

Przepis i film zamieszczony dzięki uprzejmości kanału Gotuj to sam !!!

Przygotowanie

Filety płuczemy w zimnej wodzie, obsuszamy ręcznikami, kroimy w równomierną kostkę, wrzucamy do miski, następnie paprykę również kroimy w równomierną kostkę i wrzucamy do miski. Czosnek drobno siekamy, wraz z oliwą, ziołami, papryką wędzoną i chilli wlewamy do reszty składników, cebulkę wrzucamy w całości. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy wszędzie doszły. Miskę przykrywamy i wsadzamy do lodówki na kilka godzin tak aby wszystko się zamarynowało.
Następnie formujemy szaszłyki, na patyczki nakłuwamy kostkę mięsa, paprykę czerwoną,  kostkę mięsa, paprykę żółtą, kostkę mięsa, paprykę zieloną i tak na zmianę zakańczamy kostką mięsa. Cebulkę osobno nakłuwamy na patyczek aby można było ją szybko przerzucać na grillu.
Odpalamy kuchenkę gazową z płytą grillową, rozgrzewamy ją i grillujemy z każdej strony po 2 minuty i gotowe !!!

Smacznego !!!

Szaszłyk drpbiowy