alpencamping_mountain

RADOŚĆ

alpencamping_fishing

RELAKS

Feel free to look around

alpencamping_grill

ZAWSZE ŚWIEŻE

alpencamping_coffee

WSPÓLNE CHWILE

NIEZALEŻNOŚĆ

Przenośne piecyki gazowe - ogrzewacze gazowe, promienniki

PRZENOŚNY PIECYK GAZOWY ICELAND

Przenośny piec gazowy

Przenośny piec gazowy to doskonałe urządzenie dla każdego miłośnika turystyki i campingu. Umożliwia podgrzewanie oraz gotowanie pysznych potraw bez dostępu do tradycyjnej kuchni. Zabierając go ze sobą, masz możliwość przygotowania ciepłego posiłku bez względu na otoczenie, w którym się znajdujesz.

Na rynku dostępne są urządzenia przystosowane zarówno do gotowania, jak i ogrzewania niewielkich pomieszczeń. Coraz częściej można spotkać również piecyki, które stanowią połączenie obu tych funkcji w jednej obudowie. Takie rozwiązanie jest najbardziej pożądane, ponieważ eliminuje konieczność mania dwóch osobnych zestawów.

Piecyk turystyczny sprawdza się najlepiej podczas plenerowych wypadów za miasto, np. pod namiot, na ryby lub na biwak, ale może być wykorzystywany również przez kierowców tirów lub w przypadku awarii prądu bądź ogrzewania w domu – do czasu usunięcia usterki. Warunkiem korzystania z piecyka gazowego w przestrzeni zamkniętej jest dobra wentylacja pomieszczenia. 

Przenośny piecyk gazowy Iceland

Piecyk gazowy Iceland marki Alpen Camping to rewelacyjne urządzenie hybrydowe 2w1, które może pełnić rolę zarówno kuchenki gazowej, jak i grzejnika gazowego. Piecyk zasilany jest gazem propan-butan w postaci specjalnych kartuszy lub tradycyjnych butli gazowych o pojemności od 1 do 11 kg. Takie rozwiązanie umożliwia korzystanie z urządzenia bez dostępu do energii elektrycznej, np. podczas campingu w plenerze. Zasilanie piecyka poprzez butlę gazową jest zalecane głównie podczas dłuższych wyjazdów, kiedy urządzenie nie musi być często przestawiane.

Piecyk na gaz wyposażony jest w ceramiczną płytę grzewczą, która charakteryzuje się doskonałą wydajnością pracy, nawet podczas niskich temperatur otoczenia. Duża moc urządzenia (1,7 kW) gwarantuje szybkie nagrzewanie się płyty, a ceramika utrzymuje ciepło przez długi czas. Nad ceramiczną płytą znajduje się kratka ochronna, która może pełnić funkcję rusztu podczas gotowania potraw. Należy uważać, aby jej nie dotknąć, gdyż na skutek ogrzewania jej powierzchnia może okazać się bardzo gorąca.

Przeciętne zużycie gazu podczas pracy grzejnika gazowego (w temperaturze otoczenia równej 20˚C) wynosi około 124 g/godz. Oznacza to, że tradycyjny kartusz gazowy o pojemności 227 g powinien wystarczyć na około 2 godziny nieprzerwanej pracy. Urządzenie może być wykorzystywane praktycznie przez cały rok.

Obsługa urządzenia jest bardzo prosta i intuicyjna. Uruchomienie piecyka turystycznego odbywa się za pomocą wbudowanej zapalarki piezoelektrycznej, która sama generuje iskrę i umożliwia załączenie urządzenia bez konieczności stosowania zapałek lub zapalniczki. Do regulacji poziomu temperatury służy specjalne pokrętło umieszczone na bocznej ścianie obudowy, które umożliwia płynną regulację natężenia ciepła. Jest to bardzo przydatna funkcja podczas gotowania „na małym ogniu” lub gdy w pomieszczeniu robi się już za gorąco, ale całkowite wyłączenie piecyka na gaz spowoduje szybkie wychłodzenie powietrza.

Niewątpliwą zaletą piecyka gazowego na butlę jest jego niewielki rozmiar, niska waga oraz kompaktowa budowa. Ma to duże znaczenie w trakcie przewożenia piecyka w bagażu lub podczas przechowywania go, gdy z niego nie korzystamy. Urządzenie zmieści się do kartonu o wymiarach 30,5 x 20 x 33 cm. 

Grzejnik gazowy wyposażony jest również w wygodny uchwyt (rączkę), który ułatwia częste przenoszenie go z miejsca na miejsce i zwiększa tym samym mobilność piecyka oraz komfort użytkowania.

Wymiana zbiorników gazowych

Grzejniki na gaz mogą być zasilane za pomocą kartuszy gazowych lub butli turystycznych. Przed przystąpieniem do wymiany należy zapoznać się z instrukcją umieszczoną na obudowie i pamiętać zawsze o przełączeniu pokrętła na pozycję OFF (wyłączenie piecyka). W przeciwnym razie wymiana zbiornika gazowego nie będzie możliwa.

W przypadku wymiany kartuszy gazowych należy otworzyć tylną klapkę obudowy urządzenia i wyciągnąć zużyty nabój. Przed montażem nowego kartusza należy usunąć nakrętkę zabezpieczającą. Nowy nabój należy umieścić w obudowie urządzenia i wcisnąć go. Zamknąć klapkę obudowy.

W przypadku zasilania z butli gazowej należy zastosować specjalny wąż, który umożliwi podłączenie jej do piecyka. Wymagane jest również podłączenie reduktora, który zadba o odpowiednie ciśnienie w układzie. Elementy te należy dokupić osobno.

Sprawdź również inny nasz produkt

Jako firma Inko-Time zajmujemy się przede wszystkim dostarczaniem produktów z branży turystycznej. Jesteśmy doświadczonym producentem kuchenek turystycznych i kartuszy gazowych, który działa na rynku europejskim już od przeszło 25 lat. Nasz zespół to grupa prawdziwych miłośników podróżowania, dlatego dobrze wiemy, czego oczekuje nasz klient i doskonale rozumiemy jego potrzeby.

Decydując się na zakup grzejnika na gaz, warto odwiedzić również nasz dział oferujący kartusze gazowe do kuchenki. Można tam znaleźć dedykowane naboje gazowe do piecyka turystycznego Iceland, które zapewnią długą i wydajną pracę urządzenia.