Karkówka grillowana na kuchence gazowej z ziemniakami i brokułem.
Składniki:
Karkówka wieprzowa 1 kg, 4 kotlety.
Cebula 2 szt.
Brokuł 350 g.
Ziemniaki obrane 600 g.
Czosnek 6 ząbków.
Majeranek 1 łyżka.
Papryka słodka mielona 1 łyżka.
Olej 50 ml.
Woda 150 ml.
Musztarda 2 łyżeczki.
Sól do smaku.
Pieprz do smaku.
Przepis i film zamieszczony dzięki uprzejmości kanału Gotuj to sam !!!
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na 8 części, zalewamy zimną wodą, brokuł myjemy i rozdzielamy na mniejsze różyczki, cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek drobno siekamy bądź miksujemy z olejem. Karkówkę należy przepłukać. Zabieramy się za zrobienie marynaty. Do większej miski wlewamy olej z czosnkiem, wrzucamy majeranek i paprykę, solimy i pieprzymy, całość mieszamy, następnie wrzucamy 4 równe kotlety z karkówki i dokładnie nacieramy marynatą, dorzucamy jeszcze cebulę i przekładamy nią karkówkę, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Następnie mocno rozgrzewamy grill z brytfanną, jeśli chodzi o wypad plenerowy, a w domu rozgrzewamy mocno dużą patelnię i wrzucamy karkówkę z cebulą podsmażamy z 2 stron po 2-3 minuty, dolewamy 150 ml. wody i przykrywamy pokrywką, dusimy ok 20 minut i dorzucamy ziemniaki, można delikatnie posolić, dusimy kolejne 20-30 minut i dorzucamy brokuły, zmniejszamy jeszcze bardziej gaz i dusimy kolejne 15 minut i danie jednogarnkowe mamy gotowa.
Na sam koniec można dosolić jeśli jest to konieczne 🙂
Gotowe !!!